szoftverfejlesztés  –  szoftver súgó készítés  –  kiadványszerkesztés  –  szöveggondozás  –  szakillusztrációk  –  nyomdai előkészítés  –  képfeldolgozás  –  szövegfeldolgozás  –  összetett feladatok
Taracsák Gábor honlapja
  Kezdőlap | Bemutatkozás | Munkafilozófiám | Szoftverfejlesztés | Súgó készítés | Kiadványszerkesztés | Referenciák | Csillagászat |
Vissza a referenciákhoz
  TEX rendszer

  Teljes könyvek


Kapcsolódó témák


Évkönyv program
Évkönyv borítók
Évkönyv illusztrációk
Évkönyv honlap


Képek ezen a lapon


Táblázatos oldal
Képes oldal
Cikk minta
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére

REFERENCIÁK – kiadványszerkesztés, TEX,
  teljes könyvkiadási munkafolyamatCsillagászati évkönyv 1990–2007 közötti
köteteinek kivitelezése

A Gondolat Könyvkiadó 1951-től 1990-ig adta ki a csillagászati évköny­veket, de az utolsó években már egyre kisebb terjedelemmel és egyre kevesebb példányban. Ezért 1989-ben kezdeményeztem, hogy az akkoriban alakult Magyar Csillagászati Egyesület próbálkozzon meg egy saját kiadvánnyal. Magam is részt vettem a szerkesztésben, és 1990-ben megjelent az első vékonyka kötet, ami még csak táblázatokat és ábrákat tartalmazott. Az első „teljes” évkönyv az 1991-es volt, amiben már ismeretterjesztő cikkek és intézményi beszámolók is helyet kaptak. Ezt a kötetet már nagyrészt számító­gépen, TEX kiadványszerkesztő rendszerrel készítettem. Az évkönyv tipográfiai tervét 1998-ban teljesen megújítottam, és azóta a professzionális kiadók könyvei között is megállja a helyét.

Az 1991-es kötettől kezdve én végeztem az évkönyvek tördelését, műszaki szerkesztését, az ábrák megrajzolását, a fotók nyomdai előkészítését, a borítótervezést, a színes melléklet összeállítását. A táblázatok TEX forrás­szövegének és a táblázati ábráknak az elkészítésére létrehoztam és évről évre továbbfejlesztettem az Évkönyv programot.

A 2000-es években egyre nagyobb részt vállaltam a szakszerkesztésben, a nyelvi szerkesztésben és a teljes kiadási munkafolyamat szervezésében, a szerzőkkel való kapcsolattartásban is. Az utolsó néhány kötetnek a kézirattól a nyomdáig tartó munkálatait már csaknem egyedül végeztem. A hibák meg­előzésére azonban ekkor is ragaszkodtam ahhoz, hogy nyomdába adás előtt több személy – köztük két megnevezett, felelős lektor – elsősorban szakmai szempontból, de mellékesen egyéb tekintetben is ellenőrizze a megszer­kesz­tett kiadványt. A táblázatok ellenőrzésének megkönnyítésére egy „minőség­biztosítási rendszert” dolgoztam ki, amelyben pontosan leírtam, hogy az egyes táblázatokat és ábrákat milyen szempontok szerint kell megvizsgálni a lehetséges hibák elkerülésére. Ez az útmutató írásba foglalva, Winhelp súgó formátumban segítette a szaklektor munkáját. A cikkek pedig természetesen csak akkor kerülhettek a nyomdába, ha végleges szövegüket a lektorálás után a szerzők is elfogadták.

A 2008-as kötettől egy fiatal csapat vette át az évkönyvkészítést, így a további évkönyvek tartalmáért és formájáért már ők vállalják a felelősséget.Az évkönyv naptár részének januári táblázatos oldala. A képre kattintva egy PDF állomány jelenik meg, ami bemutat néhány oldalt a 2007-es évkönyv elejéről, valamint egy összeállítást az érdekesebb táblázati olda­lakból. A táblázatok TEX forrásszövegét és a táblázati ábrákat az Évkönyv program hozta létre.
  A csillagászati évkönyveknek mindazok hasznát vehetik, akik tevékenységük során az égbolttal, az aktuális csillagászati jelenségekkel valamilyen módon kapcsolatba kerülnek. Köteteit haszonnal forgathatják az égitestekkel még éppen csak ismerkedő érdeklődők, a távcsöves bemutatással foglalkozó ismeretterjesztők, a szakkör- és klubvezetők, a csillagászatot is oktató pedagógusok, a színvonalas észlelőmunkát végző amatőrök és a kutató szakcsillagászok is.

Az évkönyv naptár részének januári képes oldala. A képre kattintva ugyanaz a PDF állomány jelenik meg, mint az előző kép esetében. Az esti és hajnali égbolt látványát, a bolygók távcsőben megfigyelhető képét, valamint a táblázatos rész többi ábráját szintén Delphi program számolja.Oldalpár egy évkönyv cikkből (Fűrész Gábor: A csilla­gászati spektroszkópia eszközei). Az évkönyv ismeret­terjesztő kiadvány, ezért viszonylag kevés benne az olyan cikk, amely képleteket tartalmaz. Itt a téma szükségessé tette néhány – jobbára a középiskolai fizikában tanult – formula felidézését.

 

A TeX kiadványszerkesztő rendszer segítségével igen bonyolult szövegszedési feladatok is megoldhatók. Egyik fő erőssége éppen a képletek, tudományos és műszaki formulák szakmai és esztétikai szempontból is tökéletes megjelenítése. A képre kattintva egy PDF állomány jelenik meg, amiben a teljes cikket elolvashatja.


  © 2010–2020 Taracsák Gábor Impresszum  
Levél küldése. Kérem, kézzel írja be a címet! Taracsák Gábor honlapja