szoftverfejlesztés  –  szoftver súgó készítés  –  kiadványszerkesztés  –  szöveggondozás  –  szakillusztrációk  –  nyomdai előkészítés  –  képfeldolgozás  –  szövegfeldolgozás  –  összetett feladatok
Taracsák Gábor honlapja
  Kezdőlap | Bemutatkozás | Munkafilozófiám | Szoftverfejlesztés | Súgó készítés | Kiadványszerkesztés | Referenciák | Csillagászat |
Vissza a referenciákhoz

Kapcsolódó témák


Évkönyv program
Évkönyv szerkesztés
Évkönyv borítók
Évkönyv honlap


Képek ezen a lapon


Térgörbület
Rácsspektrográf
Kvazár szerkezete
Színes melléklet
  1. és 4. oldal

Színes melléklet
  2–3. oldal

Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére

REFERENCIÁK – szakillusztrációkCsillagászati évkönyv 1990–2007 közötti köteteinek ábrái, képei

Az 1990–2007 közötti évkönyvekben megjelent cikkek összes ábráját én rajzoltam a szerzők által adott vázlatok vagy útmutatások alapján. Sok cikkhez ezen felül magam is kerestem vagy javasoltam illusztrációkat. A szerzők az ábrák egy részének eredetijét más nyomtatott vagy internetes forrásból vették. Ezeket az évkönyv egységes arculatának megőrzése érdekében – és gyakran a jobb érthetőség céljából is – a szükséges mértékben mindig átrajzoltam. A vonalvastagságokat, feliratozást, méretezést az évkönyv stílusához igazí­tottam. A táblázatos rész ábráinak az elkészítésére létrehoztam és évről évre továbbfejlesztettem az Évkönyv programot. A szövegközi fekete-fehér fotók és a színes mellékletbe szánt képek minőségét is igyekeztem a nyomdai kivitelezés lehetőségeihez optimalizálni. Látványukat, értelmezhetőségüket, használhatóságukat retusálással, montázsok összeállításával, feliratokkal és egyéb képfeldolgozási eljárásokkal javítottam.

Ábra a lehetséges térszerkezetek szemléltetéséhez. 2002. évi kötet, Mészáros Attila: Napjaink kozmológiája.

Rácsspektrográf felépítése. 2007. évi kötet, Fűrész Gábor: A csillagászati spektroszkópia eszközei.

Aktív galaxismag feltételezett szerkezete. 2003. évi kötet, Frey Sándor: Kvazárok.

A 2005. évi színes melléklet 1. oldala: A Cassini űrszonda felvételei a Szaturnuszról (1, 2, 4) valamint a Titan (3) és Phoebe nevű (5) holdjáról.

 

A 2005. évi színes melléklet 4. oldala: A 2004. június 8-i Vénusz-átvonulásról készített képek. Ekkor a Vénusz bolygó a Földről nézve elhaladt a Nap előtt.


A 2005. évi színes melléklet 2–3. oldala. Balra a Mars Odyssey és a Mars Express űrszondák felvételei a Mars bolygó felszíni alakzatairól. Jobbra: 11. A Mars Odyssey neutrondetektorával készült térkép a Mars felszínközeli rétegeinek víztartalmáról. A kékes árnyalatok magas, a barnás színek alacsony víztartalmat jelentenek.

 

12. Csillagkeletkezés a Cepheus csillagképben. 13. Egy fiatal csillag által megvilágított csillagközi anyagfelhő. 14. Radarmérésekkel készített magassági térkép a Vénusz felszínéről. 15. A Nap részecskesugárzásának vizsgálatára felbocsátott Genesis űrszonda földbe csapódott visszatérő egysége.


  © 2010–2020 Taracsák Gábor Impresszum  
Levél küldése. Kérem, kézzel írja be a címet! Taracsák Gábor honlapja