szoftverfejlesztés  –  szoftver súgó készítés  –  kiadványszerkesztés  –  szöveggondozás  –  szakillusztrációk  –  nyomdai előkészítés  –  képfeldolgozás  –  szövegfeldolgozás  –  összetett feladatok
Taracsák Gábor honlapja
  Kezdőlap | Bemutatkozás | Munkafilozófiám | Szoftverfejlesztés | Súgó készítés | Kiadványszerkesztés | Referenciák | Csillagászat |
Vissza a referenciákhoz


Kapcsolódó téma


Planetáriumi műsorok


Képek ezen a lapon


Az évszakok
Hidrogénfúzió
A Nap tömegvesztése
Betlehem környéke
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére

REFERENCIÁK – szakillusztrációkSzemléltető képek planetáriumi műsorokhoz

Az egyetem befejezése után csaknem egy teljes évtizedig a Budapesti  Planetáriumban dolgoztam tudományos munkatársként. Fő feladatom csillagá­szati ismeretterjesztő és oktató műsorok készítése illetve megtartása volt. A Planetáriumban a középen álló bonyolult műszer vetíti ki a csillagos ég látványát a félgömb alakú, fehér kupolára. Az előadásokhoz számos további speciális vetítőeszközt és diavetítőket is használtunk az elhangzott ismeretek szemléltetésére. A diavetítőkben használt magyarázó ábrák többségét én rajzoltam – nem csak a saját előadásaimhoz, hanem két további előadótársam műsoraihoz is. E rajzok közül választottam ki néhányat erre a lapra.


Az évszakok kialakulásának csillagászati oka
A Föld forgástengelye nem merőleges a Nap körüli keringés síkjára, hanem a merőlegessel 23,5 fokos szöget zár be. Ezért az év egyik felében az északi félgömböt érik kedvezőbb szögben a napsugarak. A legerősebb napsugárzás a mi nyarunk kezdetén, június 22. körül van, ez látható a bal oldali képen.

 


Fél évvel később a Föld a pályájának átellenes szaka­szán jár. Nálunk az északi félgömb telének kezdetekor, december 23. körül a legrövidebbek a nappalok, és ekkor a legkisebb a napsugarak beesési szöge, ezért ilyenkor melegítik a legkevésbé a felszínt. Ezt a hely­zetet a jobb oldali kép mutatja.


A Nap hőjét adó hidrogénfúzió. A Nap belsejében mintegy 15 millió fokos hőmérsékleten és óriási nyomá­son hidrogén atommagok, protonok épülnek össze hélium atommagokká, és eközben a protonok töme­gének egy része elektromágnenses sugárzássá alakul.

 

A Nap tömegvesztése. A hidrogénfúzió során felsza­ba­duló energia elektromágnenses sugárzás formájában hagyja el a Napot. A kép arra utal, hogy másod­percenként öt Kheopsz-piramisnak megfelelő tömeg alakul át sugárzássá.


A Betlehemi csillag című műsorhoz készült térképek. Az előadás a bibiliában leírt égi jelenség lehetséges csillagászati magyarázatait veszi sorra.

 

A legvalószínűbb ok egy feltűnő bolygó­együttállás lehetett, amit a korabeli asztrológusok egy új uralkodó születéseként értelmezhettek.


  © 2010–2020 Taracsák Gábor Impresszum  
Levél küldése. Kérem, kézzel írja be a címet! Taracsák Gábor honlapja