szoftverfejlesztés  –  szoftver súgó készítés  –  kiadványszerkesztés  –  szöveggondozás  –  szakillusztrációk  –  nyomdai előkészítés  –  képfeldolgozás  –  szövegfeldolgozás  –  összetett feladatok
Taracsák Gábor honlapja
  Kezdőlap | Bemutatkozás | Munkafilozófiám | Szoftverfejlesztés | Súgó készítés | Kiadványszerkesztés | Referenciák | Csillagászat |
Vissza a referenciákhoz


Képek ezen a lapon


Belső címlap
Irodalomjegyzék
Egy ábrás oldalpár
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére

REFERENCIÁK – kiadványszerkesztésA pszichológia alapjai című főiskolai tankönyv

A könyv a Tertia Kiadónál jelent meg, a borítót és a könyv tipográfiáját Katulič László festőművész tervezte, és néhány ábrát is ő készített. Az én munkám az illusztrációk többségének megrajzolása, a műszaki szerkesztés, a tördelés és a nyomdai előkészítés volt. A szöveg tagolása, a szövegközi kiemelések módja és a speciális szövegrészek (összefoglalás, ajánlott iroda­lom) a tankönyv funkcióhoz igazodik.

A különböző szerzők által írt fejezeteket Bernáth László és Révész György szerkesztette egységes kötetté. A könyvet első megjelenése óta folyamatosan használják az egyetemi és főiskolai pszichológia oktatáshoz. A hiánypótló mű friss, modern szemléletű és szakmailag megbízható anyagot tartalmaz. Törzsanyagát az általános pszichológia klasszikus fejezetei – figyelem, észlelés, emlékezet, képzelet, gondolkodás, érzelem, motiváció – alkotják, de áttekinti a pszichológia mint tudomány rövid történetét, és bemutatja a legújabb kutatási területeit is.

A könyv belső címlapja
A képre kattintva egy PDF állomány jelenik meg, ami bemutatja a könyv első lapjait, tartalomjegyzékét, előszavát és bevezetőjét.

Az irodalomjegyzék első lapja
A képre kattintva egy PDF állományt tekinthet meg, ami az irodalomjegyzéket, a névmutatót és a tárgymutatót tartalmazza. Az irodalomjegyzékek tördelése a kiadvány­szerkesztés egyik legfáradságosabb tevékenysége. Hagyományokon alapuló szabályok írják le, hogy a szerzőt, a mű címét és egyéb jellemzőit milyen betűvel kell szedni és ezeket a részeket milyen írásjelekkel kell egymástól elválasztani. Ezekben a szabályokban azon­ban országtól, nyelvtől, sőt kiadótól függően kisebb-nagyobb eltérések is lehetnek.Képes oldalpár az Érzékelés, észlelés című fejezetből, ami számos illusztrációt tartalmaz. A könyv szemléltető ábráinak többségét én rajzoltam.

 

Ebben a fejezetben csak a 8.14. ábra nem az én munkám. A képre kattintva PDF formátumban megnéz­heti a teljes fejezetet.


  © 2010–2020 Taracsák Gábor Impresszum  
Levél küldése. Kérem, kézzel írja be a címet! Taracsák Gábor honlapja