szoftverfejlesztés  –  szoftver súgó készítés  –  kiadványszerkesztés  –  szöveggondozás  –  szakillusztrációk  –  nyomdai előkészítés  –  képfeldolgozás  –  szövegfeldolgozás  –  összetett feladatok
Taracsák Gábor honlapja
  Kezdőlap | Bemutatkozás | Munkafilozófiám | Szoftverfejlesztés | Súgó készítés | Kiadványszerkesztés | Referenciák | Csillagászat |
Vissza a referenciákhoz


Különleges
  feladatok


Mintaoldal
  a szabályzatból

A Magyar Elektronikus
  Könyvtárban

Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére

REFERENCIÁK – súgók – különleges feladatok


A magyar helyesírás szabályai hiperszöveg formában

Fontosnak tartom a magyar nyelv helyes használatát, ezért munkáim során gyakran forgattam A magyar helyesírás szabályai című könyvet is. Igen megörültem, amikor a Magyar Elektronikus Könyvtárban megtaláltam a szabályzat digitalizált, Winword dokumentummá alakított változatát. Mivel a szabályzat szövege tele van kereszthivatkozásokkal, elgondolkodtam azon, hogy mennyivel kényelmesebb volna, ha lapozgatás helyett csak rá kellene kattintani a hivatkozásra, hogy a szöveg megfelelő pontjára jussak. A szoftver súgók készítése során szerzett tapasztalatomat felhasználva 2002-ben elkészítettem a szabályzat Winhelp formátumú hiperszöveg változatát, és felajánlottam közzétételre a Magyar Elektronikus Könyvtárnak.

A Winword forrásszöveg még a könyv 1985-ös kiadása alapján készült, az Akadémia Kiadó azonban 2000-ben megjelentetett egy példaanyagában frissített kiadást. Ennek felhasználásával 2004-ben én is javítottam a súgó változatot, jelenleg tehát a nyomtatott könyv és a hiperszöveg tartalma azonos. A könyv szótár részét azonban sem az Winword változat, sem az általam készített súgó nem tartalmazza.

Magyar Elektronikus Könyvtár

A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) 1994 óta gyűjti a digitális formában közzétehető magyar nyelvű, vagy magyar, illetve közép-európai vonatkozású dokumentumokat. Elsősorban olyan szöveges műveket – de kisebb részben térképeket és kottákat is – amelyek tudományos, oktatási vagy kulturális célokra használhatók. Gyűjtik továbbá az elektronikus újságokat és folyóiratokat, valamint egyéb, könyvtári szempontból érdekes információforrások, szolgáltatások és dokumentumok címeit is. Az Országos Széchényi Könyvtár 1999-től ad otthont ad a MEK projektnek. A főállású munkatársak mellett számos önkéntes is támogatja az ország első és legnagyobb virtuális könyvtárának építését.

A szabályzat letöltése

Egy mintaoldal a szabályzatból. A súgó tartalom­jegyzékében az eredeti címrend teljes mélységében látható (a nyomtatott és a Winword változat ezt csak a második szintig mutatja). A szövegben való gyors mozgást a zöld színű hiperszöveg-ugrások segítik. A hosszabb, de alcímekkel nem tagolt részek elejére a keresett téma megtalálását segítő almenüt iktattam be, ilyen látható ezen a lapon is. Szintén az eligazodást szolgálja a lapok fejléce, amelyben a fejezetcím és a szakaszcím olvasható. Egy adott kérdéskörhöz tartozó témákat a súgóállományoknál megszokott tárgymutató segítségével lehet kiválasztani.

 

Még hatékonyabb azonban a belső súgólapon található tárgymutató használata, amiben a szabályzat eredeti tágymutatóját alakítottam át hiperszöveg formára. A súgóknál megszokott keresési szolgáltatás segít­ségé­vel pedig megtalálható a teljes szabályzat bármely szavának vagy kifejezésének az összes előfordulása.
A ZIP állományba csomagolt szabályzat a képre kattintva tölthető le. A tömörített állományban a szabályzat mellett benne van a Winhelp súgóformátum megjelenítéséhez szük­séges winhlp32.exe program is, mert ezt a Windows Vista és Windows 7 operációs rendszer már nem tartalmazza.


A szabályzat a MEK honlapján

A szabályzat a Magyar Elektronikus Könyvtárban, amit a képre kattintva érehet el. Itt a szabályzat többféle digitális formátumban is elérhető.

 

Az innen letölthető egyéb formátumok azonban nem hiperszövegek, és a könyvnek nem is a legfrissebb, hanem az 1985-ös kiadású szövegét tartalmazzák.


  © 2010–2020 Taracsák Gábor Impresszum  
Levél küldése. Kérem, kézzel írja be a címet! Taracsák Gábor honlapja