szoftverfejlesztés  –  szoftver súgó készítés  –  kiadványszerkesztés  –  szöveggondozás  –  szakillusztrációk  –  nyomdai előkészítés  –  képfeldolgozás  –  szövegfeldolgozás  –  összetett feladatok
Taracsák Gábor honlapja
  Kezdőlap | Bemutatkozás | Munkafilozófiám | Szoftverfejlesztés | Súgó készítés | Kiadványszerkesztés | Referenciák | Csillagászat |
Vissza a referenciákhoz


Súgó formátumok


Winhelp
HTMLhelp
e-Book
HTML
PDF
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére

REFERENCIÁK – szoftver súgók és dokumentációk


Súgók és dokumentációk különböző formátumokban

A megrendelésre fejlesztett szoftvereimhez mindig készítek beépített súgót és kinyomtatható dokumentációt. A képernyőn használt súgó megfelelő formátumát a felhasználás módja határozza meg, nyomtatásra azonban egyértelműen a PDF a legalkalmasabb. Ezen a lapon bemutatom a legismertebb formátumok jellemzőit, előnyeit, hátrányait, fő felhasználási területüket. Az egyes képekre kattintva az adott súgó illetve dokumentáció pédát letöltheti vagy megnyithatja és részletesen tanulmányozhatja.

Winhelp minta letöltése

Klasszikus Winhelp formátum (.hlp)
Tömör, gyors működésű súgóformátum, amelyet a Windows 3.1-től kezdve sok éven át használtak, de eljárt felette az idő. Megnyitásához a winhlp32.exe program szükséges, ami a Windows XP operációs rendszerben még megtalálható volt, de a Windows Vista és Windows 7 már nem tartalmazza. Ha egy régi szoftver súgójának megnyitásához mégis szükség lenne rá, a Microsoft letöltőközponból lehet megszerezni.

 


A súgó két állományból áll, a .cnt kiterjesztésű részben van a tartalomjegyzék, a .hlp kiterjesztésű pedig a súgólapokat tartalmazza. Helyfüggő súgóként is használható, azaz egy futó szoftver bármely pontjáról megnyitható az adott helyhez, művelethez kapcsolódó súgólap. Egy ZIP állományba csomagolt minta a képre kattintva tölthető le. Ebben benne van a meg­jelení­téshez szükséges winhlp32.exe is.


HTMLhelp minta letöltése

HTMLhelp formátum (.chm)
A Winhelpet felváltó kisérletek közül a Windows 98-ban megjelent HTMLhelp lett az utóbbi évek legnépszerűbb súgóformátuma. Azt lehet mondani, hogy ma ez a Windows alatt futó szoftverek súgószabványa. Hasz­nálatához szükséges, hogy a számítógépen telepítve legyen az Internet Explorer. Egyetlen állomány tartalmaz mindent.

 


A könyvtárfa szerkezethez hasonló tartalomjegyzékében könnyen lehet tájékozódni. Tárgymutató és szöveg­keresési szolgáltatás segíti a használatát. Helyfüggő súgóként is használható, azaz egy futó szoftver bármely pontjáról megnyitható az adott helyhez, művelethez kapcsolódó súgólap. Egy HTMLhelp mintát a képre kattintva tölthet le.


E-Book minta letöltése

e-Book formátum (.exe)
Látvány és működés szempontjából a HTMLhelphez hasonlít. Használata nem igényel külső programot, mert az e-Book súgó tulajdonképpen egy .exe kiterjesztésű program állomány, ami nem csak a súgólapokat tartalmazza, hanem a megjelenítő környezetet is.

 


Ez a formátum helyfüggő súgóként nem használható, azaz egy futó szoftver belsejéből legfeljebb elindítani lehet, de nem léphetünk közvetlenül egy kiválasztott súgólapra. Egy e-Book formátumú súgó mintát a képre kattintva tölthet le.


HTML minta megnyitása

Böngészővel használható súgó (HTML)
A világhálón, vagy belső munkahelyi hálózatokon elhelyezett súgók és dokumentációk számára ideális formátum. Tulajdonképpen egy honlapszerkezet, amely a gyors letöltés érdekében mindegyik súgólapot önálló HTML állományként tartalmazza, a képeket pedig JPG, PNG vagy GIF képállományként.

 


Előnye, hogy platformfüggetlen, azaz minden olyan operációs rendszerből használható, amely tartalmaz a világháló elérésére alkalmas szoftvert. A súgólapok megjelenése és működése csak kis mértékben függ a használt böngésző típusától. A képre kattintva megnézhet egy HTML formátumú súgót.


PDF minta megnyitása

PDF formátumú szoftver leírás (.pdf)
A PDF az elektronikus dokumentumok legelterjedtebb formátuma. Teljesen platformfüggetlen, azaz minden olyan operációs rendszerben használható, amelyhez létezik az Adobe Reader verzió, vagy egyéb PDF nézegető szoftver. A dokumentum képernyőn meg­jelenő, vagy kinyomtatott képe szinte teljesen független a megjelenítéshez vagy nyomtatáshoz használt szoftver és hardver eszközöktől.

 


A PDF megjelenítő szoftver beállításai azonban kis mértékben befolyásolhatják a dokumentum képét. A PDF dokumentum belső hiperszöveg-ugrásokat és egyéb interaktív elemeket is tartalmazhat, de helyfüggő súgóként egyáltalán nem használható. A nyomtatásra szánt dokumentációk számára viszont ez az ideális formátum. Egy PDF formátumú dokumentáció mintát a képre kattintva tölthet le.


  © 2010–2020 Taracsák Gábor Impresszum  
Levél küldése. Kérem, kézzel írja be a címet! Taracsák Gábor honlapja