szoftverfejlesztés  –  szoftver súgó készítés  –  kiadványszerkesztés  –  szöveggondozás  –  szakillusztrációk  –  nyomdai előkészítés  –  képfeldolgozás  –  szövegfeldolgozás  –  összetett feladatok
Taracsák Gábor honlapja
  Kezdőlap | Bemutatkozás | Munkafilozófiám | Szoftverfejlesztés | Súgó készítés | Kiadványszerkesztés | Referenciák | Csillagászat |
Vissza a referenciákhoz


Képek ezen a lapon


Az InterChange
  program

Vissza a lap elejére
 
Vissza a lap elejére

REFERENCIÁK – szoftverfejlesztés, DelphiCLC2018 Szoftvercsomag

Az CLC2018 szoftvercsomag a felszínborításban bekövetkezett hosszú távú változások meghatározását és a változásokat tartalmazó digitális térképi adatbázis létrehozását támogatja. Emellett lehetőséget ad a korábbi felszín­borítási térkép esetleges hibáinak javítására is. A Delphi fejlesztőrendszerben létrehozott szoftver az európai CORINE Land Cover változásvizsgálathoz és térképezéshez készült. Megrendelője és terjesztője az Európai Környezet­védelmi Ügynökség (European Environment Agency – EEA). A megbízó az EEA hazai együttműködő partnere: Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztálya (2016-ig Földmérési és Távérzékelési Intézet).

Magyarország az 1990-es évek elején kapcsolódott be az európai CORINE Land Cover feladatba. Ennek a munkának a támogatására készítettem az ArcView térinformatikai szoftver saját makrónyelvén, az Avenue programnyelven megírt InterView szoftvert.

Az 1990-es évek végén nálunk is megindult a CORINE felszínborítási térképek időszakos felújítása, és egyben a felbontás 1:50 000 méretarányra való javítása. Erre a célra szintén Avenue nyelven készítettem a CLC2000 szoftvercsomagot, majd a 2006-os változás­vizsgálat számára ennek tovább­fejlesztését, a CLC2006 szoftvercsomagot.

Az ArcView szoftver támogatását az ESRI 2002-ben leállította. Ezután már egyre kevesebben használták, és néhány év alatt szinte elfeledetté vált. Ezért az Avenue makrónyelven futó programok továbbfejlesztéséhez is más program­nyelvet kellett keresni. A következő, 2012-es változásvizsgálatot támogató CLC2012 szoftvercsomagot már Delphi fejlesztőrendszerben készítettem. Ennek legutóbbi változata a CLC2018 szoftvercsomag.

A felhasználók számára a szoftvert angol nyelvű honlap mutatja be, és tájékoztat a frissítésekről, aktuális tudnivalókról.

Delphi

Professzionális fejlesztőrendszer és programnyelv tetszőleges célú, önálló alkalmazások készítéséhez. A Delphi az Object Pascal nyelven alapul, a Borland cég hozta létre, de 2008 óta másik cég, az Embarcadero fejleszti és forgal­mazza. A Delphi erősségei a gyors, közvetlen processzorhasználattal futó kód; a sokoldalú és hatékony adatbázis­kezelés; a szinte teljesen szabadon tervezhető, látványos kezelőfelület kialakításának lehetősége; valamint a többféle operációs rendszerre (Windows 32 és 64 bit, OS X, iOS, Android) és így számos hordoz­ható eszközre történő fordítás lehetősége.

CORINE Land Cover

A CORINE Land Cover (CLC) projekt célja, hogy elsődlegesen űrfelvételek alapján, egységes szempontok szerint, azonos módszerekkel felszínborítási térképet készítsen egész Európa terüle­tére, és ezt a térképet meghatározott időközönként frissítve kövesse a felszín­borításban bekövetkező változásokat. A CLC adatbázis segíti az összehangolt európai környezeti politika kialakítását, különösen a környezeti folyamatok modellezése, a regionális tervezés,a tájgazdálkodás és a vidékfejlesztés területén. A részletes képes ismertetőt PDF formátumban tekintheti meg.

  A CLC2018 szoftvercsomag változásvizsgálathoz használt programja az InterChange. A program a tér­képet készítő szakértő, az interpretátor számára a két szomszédos térképablakban megjeleníti a 2012-ben készült illetve az új űrfelvételeket, és kényelmes eszkö­zöket ad a változás térkép létrehozásához. A szakértő a képernyőn egérrel körülrajzolja a megváltozott felszín­borítású területeket, majd egy adatbeviteli ablakban megadja a szükséges térképi adatokat.

 

A program az adatok szerkesztése közben és azok beírásakor figyeli az interpretálásra előírt feltételeket és figyelmezteti az interpretátort az esetleges hibákra. A munkát részletes angol nyelvű súgó, helyzetérzékeny súgó és kinyomtatható felhasználói kézikönyv segíti.
  A hasonló felépítésű InterCheck a végeredmény szakmai ellenőrzését segítő program. Az európai szintű ellenőrzést végző szakértők mindegyik országban ezt használják.

  © 2010–2020 Taracsák Gábor Impresszum  
Levél küldése. Kérem, kézzel írja be a címet! Taracsák Gábor honlapja