szoftverfejlesztés  –  szoftver súgó készítés  –  kiadványszerkesztés  –  szöveggondozás  –  szakillusztrációk  –  nyomdai előkészítés  –  képfeldolgozás  –  szövegfeldolgozás  –  összetett feladatok
Taracsák Gábor honlapja
  Kezdőlap | Bemutatkozás | Munkafilozófiám | Szoftverfejlesztés | Súgó készítés | Kiadványszerkesztés | Referenciák | Csillagászat |
Vissza a referenciákhoz


Képek ezen a lapon


Forma kezdőképernyő
Adatbeviteli ablak
A beszerzési modul
A beszerzési javaslat
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére

REFERENCIÁK – szoftverfejlesztés, VBAForma raktárkezelő program

A Forma-TEK vállakozás egyszer használatos műanyag és papír edényeket, evőeszközöket, csomagolóanyagokat forgalmaz. A megrendelőket egy nagy körzetet bejáró tehergépkocsiról szolgálják ki, és az adminsztrációhoz kis méretű, értintőképernyős netbook számítógépet használnak. A vállalkozás készen megvásárolt programmal számláz, ennek raktárkezelő része azonban igen nehézkesen használható, és a kereskedelemben kapható egyéb raktári programok egyike sem volt alkalmas a cég kialakult munkamódszereinek támogatására. Ezért volt szükség egyedi célszoftver kifejlesztésére.

A Forma raktár program a termék értékesítés nyilvántartását és logisztikáját segítő szoftver, ami Excel munkafüzet dokumentumba beágyazott, Visual Basic for Application programnyelven megírt makrócsomag. A program a kezelőfelületét úgy alakítottam ki, hogy kizárólag érintőképernyős adatbevitellel is kényelmesen használható legyen. A Forma raktár program segítségével

  • nyilvántartható négy raktár és a szállító gépkocsi készlete;
  • követhetők a termék értékesítés adatai öt területre, heti időbeli bontásban;
  • forgalomfüggő beszerzési javaslat készíthető.

Visual Basic for Applications (VBA)

A Visual Basic a Microsoft által fejlesz­tett programnyelv, illetve fejlesztői környezet. Ennek egyes szoftverekbe beépített változata a VBA. Elsősorban a Microsoft programokban (Word, Excel) találkozhatunk vele, de más gyártók is használták belső programnyelvként.

A VBA segítségével számottevően kibővíthetők az alapszoftver lehető­ségei. Kis célprogramokat lehet írni a bonyolult és gyakran ismétlődő műveletsorok automatikus elvégzésére. De alkalmas olyan nagyobb program­rendszer fejlesztésére is, amely műkö­dése közben az alapszoftver (pl. Word) szolgáltatásait használja.

A Forma raktárkezelő program kezdőképernyője, amelyen a használni kívánt szolgáltatás kiválasztható. A HTMLhelp formátumú súgó mindegyik munkaablakból közvetlenül is megnyitható.

 

Az üres nyomógombok a szoftver továbbfejlesztése során elkészítendő modulok (pl.: statisztika, készlet­rendezés) számára vannak fenntartva.


Az adatlista kezlés ablakban lehet a különböző raktár­kezelési műveleteket elvégezni: bevételezési, kiadási és leltár listákat összeállítani. Az információs területen jelennek meg az aktuálisan folyó tevékenység fontosabb paraméterei. A Termékcsoport és Termék listákban lehet kijelölni egy terméket. A Termék keretben olvasható a termék neve, az aktuális raktárban található készlete, és itt lehet megadni a készletkezelés művelet során megmozgatott mennyiséget.

 

A számítógép numerikus billentyűmezőjére hasonlító adatbeviteli gombok arra szolgálnak, hogy a kézben tartott netbook kifordított érintőképernyőjén, tehát az igazi billentyűzet használata nélkül, az érintőtollal gyorsan lehessen a mennyiségi adatokat beírni. Mivel a netbook képernyője és képelem mérete is kicsi, a gyors és biztonságos használat érdekében az asztali monitorokon nagynak tűnő betűket és kezelőelemeket alkalmaztam.A Beszerzés ablak segíti a termék beszerzések terve­zését és a megrendelések összeállítását. A Beszállító legördülő listából lehet kiválasztani azt a beszállítót, amelyik számára a megrendelés készül. A beszállító kiválasztása után a program a forgalmi adatok és az aktuális raktárkészletek figyelembe­vételével auto­mati­kusan összeállítja a beszerzési javaslatot.
  A Beszerzés programmodul három olyan munkalapot használ, amelyeknek a tartalma szükséges lehet a beszerzési döntések kialakításához. A lapok között a Lapváltás keret váltógombjaival lehet mozogni. A Készlet munkalapon minden olyan termék aktuális készlete megjelenik, amelyet a kiválasztott beszállító forgalmaz. A Javaslat munkalapon állítja össze a program a beszerzési javaslatot. A Megrendelés munkalapon pedig a kinyomtatható megrendelés képe látható.
  Az Összmennyiség keretben látható a beszerzendő termékek összegzett ára, tömege és térfogata. A megfelelő korlát megadásával a beszerzendő termékek mennyiségét a rendelkezésre álló pénzkerethez, a szállítójármű terhelhetőségéhez, vagy rakodóterének térfogatához lehet igazítani. Ehhez persze az is szükséges, hogy a termék adatbázis tartalmazza a szükséges ár, tömeg és méret alapadatokat.
  A program által összeállított beszerzési javaslat bármelyik tétele felülbírálható. Az alsó keretben lévő a kezelőelemek segítségével lehet a beszerzési javaslat lista egyes adatsorait kijelölni és módosítani. A kijelölt adatsorban lévő termék neve és a beszerzendő mennyisége az adat keretben olvasható és igény szerint megváltoztatható.


A Beszerzési javaslat munkalapon állítja össze a program a megrendeléshez szükséges fontosabb információkat és a beszerzési javaslatot. A munkalap tartalma a Beszerzés ablak kezelőelemeivel módosítható. A kívánalmaknak leginkább megfelelő megrendelés összeállítását a munkalapon látható információk segítik. A figyelmet igénylő mezőket a különböző háttérszínek emelik ki.

 

A Termék és készlet oszlopban látható színek jelzik, hogy az aktuális raktárkészlet – az átlag oszlopban szereplő fogyást feltételezve – hány heti tartalékot jelent. A sárga szín két hétre, a narancs szín egy hétre, a vörös szín kevesebb mint egy hétre elegendő készletet jelez. Az arány oszlopban megjelenő háttérszín azt jelzi, hogy az utolsó három hét átlagforgalma nagyobb vagy kisebb volt, mint a teljes szezon átlaga.


  © 2010–2020 Taracsák Gábor Impresszum  
Levél küldése. Kérem, kézzel írja be a címet! Taracsák Gábor honlapja