szoftverfejlesztés  –  szoftver súgó készítés  –  kiadványszerkesztés  –  szöveggondozás  –  szakillusztrációk  –  nyomdai előkészítés  –  képfeldolgozás  –  szövegfeldolgozás  –  összetett feladatok
Taracsák Gábor honlapja
  Kezdőlap | Bemutatkozás | Munkafilozófiám | Szoftverfejlesztés | Súgó készítés | Kiadványszerkesztés | Referenciák | Csillagászat |
Vissza a referenciákhoz


Képek ezen a lapon


Képernyőkép
Adatbeviteli ablak
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére

REFERENCIÁK – szoftverfejlesztés, AvenueGPS útvonal követő program

Még az olcsó GPS készülékek elterjedése előtti években, az MLOG Kft. megbízására fejlesztettem a GPS útvonal követő programot, amely a GPS vevőből egy számítógépre – célszerűen noteszgépre – érkező GPS jelek alapján hoz létre útvonal adatbázist. A szoftver kezdetben az MLOG Kft. által kifejlesztett és gyártott vevőkészülékhez készült. Legutolsó verziója azonban már szinte tetszőleges eszközzel működik. A számítógép fizikai soros portjához csatlakoztatható vevők mellett olyan készülékekkel is használható, amelyek más bemenethez (pl. USB) csatlakoznak, de az adataik szoftveres úton létrehozott virtulis soros porton keresztül érhetők el. A program ArcView 3.2 vagy 3.3 térinformatikai programhoz használható, többféle Windows operációs rendszerű számítógépen.

Az Avenue nyelven készült program a számítógép soros portjának kezeléséhez, a GPS adatok fogadásához és feldolgozásához, valamint a koordinátáknak az EOV vetületbe való átszámításához egy Delphi nyelven megírt DLL állományt használ.

Az útvonal rögzítés megkezdése előtt a program munkaablakába be kell tölteni legalább egy térképet vagy űrfelvételt, ami a bejárandó területet ábrázolja. A csatlakoztatott GPS készülék adatainak és az útvonalrögzítés módjának beállítása után a program a számítógép egy fizikai vagy virtuális soros portján keresztül adatkapcsolatot létesít a GPS vevővel. A vevőből érkező adatok alapján kiszámolja a EOV x,y koordinátákat és a magasságot. A pillanatnyi koordinátákat a képernyőn grafikusan ábrázolja, illetve egyes pontokat a későbbi felhasználáshoz szükséges egyéb információkkal együtt pontadatbázisba ment. A pontok rögzítése történhet a felhasználó által megadott időközönként, meghatározott távolságokra, vagy egy billentyű­kombináció lenyomásával tetszőleges pillanatban is. A felhasználó bármelyik rögzített ponthoz azonal emlékeztető megjegyzést is fűzhet. A FÖMI terepi adatgyűjtést végző munkatársai még 2010-ben is használták ezt a szoftvert.

GPS

A GPS (Global Positioning System globális helymeghatározó rendszer) a Föld körül keringő 24 műhold által kibocsátott rádiójelek segítségével 3 dimenziós helyzetmeghatározást, időmérést és sebességmérést tesz lehetővé földön, vízen vagy levegőben. Pontossága jellemzően méteres nagyságrendű. Az Amerikai Egyesült Államokban először katonai célokra fejlesztették ki, de ma már széles körű a polgári felhasználása is.

EOV

Az EOV (egységes országos vetület) a magyarországi földmérési térképek vetületi rendszere, amit 1976-ban vezettek be. Az ingatlan nyilvántartási és polgári topográfiai térképek ebben a vetületi rendszerben készülnek.

Az EOV rendszerben ország teljes területét egy hengervetület fedi le. A koordináta-rendszer x tengelye észak felé, az y tengelye kelet felé mutat. A számítások egyszerűsítése érdekében a kezdőpontot úgy választották meg, hogy a méterben mért koordináta értékek az egész ország területén pozitívak legyenek, emellett az x koordináta értéke 400 000 m-nél mindig kisebb, az y koordináta pedig 400 000 m-nél mindig nagyobb, így kizárható a véletlen felcserélésük.A GPS útvonal követő program munkaképernyője.
A térképi háttéren egy kék színű vonal segítségével követhető a megtett útvonal és a pillanatnyi helyzet. Piros színű jelek mutatják az adatbázisba letett pontokat. A pontok adatai a képernyő alsó részén lévő táblázatban láthatók. Adatrögzítés közben a felhasználó egy billentyűkombináció lenyomására tetszőleges pillanatban rögzíthet új pontot, és azonnal emlékezetető megjegyzést is fűzhet hozzá. Amikor adatrögzítés nem folyik, akkor pedig lehetőség van arra, hogy a felhasználó bármelyik korábban az adatbázisba írt ponthoz utólag is megjegyzést fűzzön, vagy módosítsa illetve törölje a ponthoz korábban beírt megjegyzés szövegét.Az Útvonal rögzítés ablakban találhatók az adat­rögzítéshez szükséges legfontosabb kezelőelemek és tájékoztató adatok. A Pont rögzítés keret váltó­gomb­jaival határozható meg az adatbázisban rögzítendő pontok kiválasztásának módja. Az információs sorok tájékoztatást adnak arról, milyen típusú GPS vevővel, melyik soros porton és mekkora átviteli sebességgel folyik az adatcsere. Rögzítés közben az információk között látható a vevő által aktuálisan használt műholdak száma, valamint a helymeghatározás módja is. Az adatrögzítést az Indítás gombbal lehet megindítani és egy billentyűkombinációval lehet megállítani.

  © 2010–2020 Taracsák Gábor Impresszum  
Levél küldése. Kérem, kézzel írja be a címet! Taracsák Gábor honlapja