szoftverfejlesztés  –  szoftver súgó készítés  –  kiadványszerkesztés  –  szöveggondozás  –  szakillusztrációk  –  nyomdai előkészítés  –  képfeldolgozás  –  szövegfeldolgozás  –  összetett feladatok
Taracsák Gábor honlapja
  Kezdőlap | Bemutatkozás | Munkafilozófiám | Szoftverfejlesztés | Súgó készítés | Kiadványszerkesztés | Referenciák | Csillagászat |
Vissza a referenciákhoz


Képek ezen a lapon


Képernyőkép
Adatbeviteli ablak
Űrfelvétel
Felszínborítási térkép
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére

REFERENCIÁK – szoftverfejlesztés, AvenueInterView program

Az InterView program űrfelvételek értelmezésének támogatására, és ezen alapuló felszínborítási térképi adatbázis létrehozására szolgál. IBM PC számítógépen, többféle Windows operációs rendszer alatt is használható. Az InterView az ArcView térinformatikai szoftver saját makrónyelvén, az Avenue programnyelven megírt program.

A Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) az 1990-es évek elején kapcsolódott be az európai CORINE Land Cover feladatba. Ekkor még a digitális űrfelvételekről nagy méretű színes papírképeket készítettek, erre átlátszó rajzfóliát helyeztek, és a szakértők – az interpretátorok – ezen kézzel rajzolták meg az 1:100 000 méretarányú felszínborítási térképet. A rajz digitalizálás során került vissza a számítógépre, majd több javítási, pontosítási munkafázis után született meg a végleges térkép. Kézenfekvő volt a gondolat, hogy a sok lépésből álló, bonyolult eljárás jelentősen egyszerűsíthető és pontosabbá tehető, ha a teljes térképezési folyamat számítógépen zajlik.

Magyarországon az 1990-es évek végén indult a CORINE felszínborítási térképek időszakos felújítása, és egyben a felbontás 1:50 000 méretarányra való javítása. A térképezés ekkor már kizárólag számítógépen folyt, az InterView program segítségével. A program az interpretátor számára megjeleníti a kívánt űrfelvételt, és kényelmes eszközöket ad a térkép elkészítéséhez. A szakértő a képernyőn egérrel körülrajzolja az azonos felszínborítási kategóriához tartozó területeket, majd egy adatbeviteli ablakban megadja a szükséges térképi adatokat. A program az adatok szerkesztése közben és azok beírásakor figyeli az interpretálásra előírt feltételeket és figyelmezteti az interpretátort az esetleges hibákra. A munkát részletes magyar nyelvű súgó, helyzetérzékeny súgó és kinyomtatható felhasználói kézikönyv segíti.

A számítógépes térképezésben közel húsz szakértő vett részt, a terepi ellenőrzésben pedig több mint 70 fő. Az interpretátorok tapasztalatai, kérései és a követelményrendszer pontosabbá válása alapján folyamatosan zajlott a program továbbfejlesztése. Az utoljára használt változat verziószáma 3.1 volt. A későbbi években az InterView programnak több speciális célokra módosított változatát is elkészítettem a FÖMI illetve egy németországi és egy szerbiai intézet felkérésére.

CORINE Land Cover

A CORINE Land Cover (CLC) projekt célja, hogy elsődlegesen űrfelvételek alapján, egységes szempontok szerint, azonos módszerekkel felszínborítási térképet készítsen egész Európa terüle­tére, és ezt a térképet meghatározott időközönként frissítve kövesse a felszín­borításban bekövetkező változásokat. A CLC adatbázis segíti az összehangolt európai környezeti politika kialakítását, különösen a környezeti folyamatok modellezése, a regionális tervezés,a tájgazdálkodás és a vidékfejlesztés területén. A részletes képes ismertetőt PDF formátumban tekintheti meg.

Avenue

Az ESRI (Environmental Systems Research Institute) az egyik legismer­tebb szoftvergyártó a térinformatikai szoftverek területén. Földrajzi adat­bázisok szerkesztésére és megtekin­tésére szolgáló ArcView programjuknak 1992–2000 között több verziója látott napvilágot. A 3.3 verzió után a fejlesz­tés leállt, és teljesen új szoftver­rend­szerre tértek át. Bár az ArcView programot kis mérete, egyszerű kezelése és számos egyéb kedvező tulajdonsága miatt mind a mai napig világszerte számos helyen használják, lassan végleg elavulttá válik. Helyét főként az ESRI ArcGIS szoftverrendszere, illetve a közösségi fejlesztésű, ingyenes QGIS veszi át.

Az Avenue az ArcView saját makró­nyelve, amelynek segítségével szinte korlátlanul testreszabható a program kezelőfelülete, és egyedi célszoftverek készíthetők speciális térinformatikai feladatok támogatására. Az ArcView szoftverrel együtt ez a nyelv is eltűnik. Az ESRI későbbi fejlesztései a Visual Basic, a Python illetve az EML nyelveket támogatják.

Az InterView program munkaképernyője: a háttérben látható a feldolgozandó űrfelvétel, ami nem természetes színekben, hanem az értelmezéshez jobban használ­ható hamis színekben ábrázolja a földfelszínt. A sárga vonalak az interpretátor által rajzolt határok, melyek az azonos felszínborítási kategóriához tartozó területeket, poligonokat veszik körül.

 

A sárga szám a terület kategóriakódja, amelyet az interpretátornak kell meghatároznia az űrfelvételen látott szín és mintázat, valamint hagyományos térképek és egyéb adatforrások alapján. Kétes esetekben a terepi ellenőrök a helyszínen döntik el, hogy az adott terület milyen kategóriába sorolható be.
Az InterView adatbeviteli ablaka
  Az ablak felső keretében az interpretátor által nem módosítható, tájékoztató információk láthatók. Az alsó keretben pedig a megadható, módosítható adatok, és a megadásukat segítő kezelőelemek találhatók:

  • a felszínborítási kategóriakódok teljes listája;
  • a kategóriakód megadására szolgáló adatmező;
  • a kód súgó ablak megnyitására szolgáló nyomógomb;
  • a gyakran használt megjegyzések legördülő listája;
  • a megjegyzés beírására szolgáló szövegmező;
  • a megjegyzés szövegmezőt törlő nyomógomb.

  Az ablakméret tolóka segítségével az ablak magas­ságát lehet állítani, a Beír gomb az adatbázisba írja az adatablak tartalmát, a Bezár gomb pedig bezárja az ablakot.Hamis színes űrfelvétel Budapest környékéről.
A valóságban zöld növényzet ezeken a képeken a vörös különböző árnyalataiban jelenik meg. A növényzettel kevéssé vagy egyáltalán nem borított felszín világoskék. A sárgászöld foltok rétek, legelők. A kékesszürke „aprókockás” területek települések.

 

Felszínborítási térkép ugyanarról a területről.
A 100 000 méretarányú térképen a vörös árnyalatai a beépített területek, a zöldek erdők, a sárgák mező­gazdasági területek. A színek pontos jelentését megadó részletes jelkulcsot és kategóriakód listát a CORINE ismertetőben találhatja meg.


  © 2010–2020 Taracsák Gábor Impresszum  
Levél küldése. Kérem, kézzel írja be a címet! Taracsák Gábor honlapja