szoftverfejlesztés  –  szoftver súgó készítés  –  kiadványszerkesztés  –  szöveggondozás  –  szakillusztrációk  –  nyomdai előkészítés  –  képfeldolgozás  –  szövegfeldolgozás  –  összetett feladatok
Taracsák Gábor honlapja
  Kezdőlap | Bemutatkozás | Munkafilozófiám | Szoftverfejlesztés | Súgó készítés | Kiadványszerkesztés | Referenciák | Csillagászat |
Vissza a referenciákhoz


Kapcsolódó téma


CAPI szoftver
  keretrendszereKépek ezen a lapon


Kezelőablak
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére

REFERENCIÁK – szoftverfejlesztés, PythonLPIS Quality Assurance program

A program a MedSoftOrg Kft. számára és szakmai irányításával, Python nyelven fejlesztett kiegészítő modul a Quantum GIS térinformatikai szoftverhez. Az LPIS (Land Parcel Identification System) Quality Assurance program 2010-ben készült a romániai mezőgazdasági termelők terület alapú támogatásához használt parcella (fizikai blokk) adatbázis ellenőrzésére, de 2011-ben már a magyar MEPAR adatbázis vizsgálatát is ezzel végezték. A parcella alap­nyilvántartás évenkénti ellen­őrzését az Európai Unió írta elő. Az a célja, hogy összevesse a fizikai blokkok legfrissebb űrfelvételeken látható határait a számító­gépes térinformatikai adatbázis tartalmával, és kiszűrje az adatfelvételi tévedésekből vagy a ténylegesen bekövetkezett változásokból eredő hibákat.

A szoftver segítségével a speciálisan kiképzett szakértők, az inter­pretá­torok, űrfelvételek alapján megvizsgálják, hogy a fizikai blokk adatbázisból véletlenszerűen kiválogatott ellenőrzési mintában az adatok összhangban vannak-e az űrfelvételen megfigyelhető látvánnyal és egyéb országos adat­bázisok adataival. Ha olyan ellentmondást, hibát észlelnek, ami miatt a fizikai blokkra területalapú támogatás nem fizethető ki, azt a szoftver segítségével pontosan dokumentálják. A vizsgálat összesített eredményét az Európai Unió illetékes hivatala értékeli, és bizonyos mennyiségű súlyos hiba fölött pénz­büntetést ró ki az adott országra.

Python

A Python egy könnyen megtanulható, általános célú, objektum orientált,
nyílt forráskódú programnyelv. Első változatát G. v. Rossum hozta létre 1989-ben, azóta azonban egy egész önkéntes közösség foglalkozik a fejlesztésével. Python nyelven gyorsan és hatékonyan lehet készíteni kísérleti programokat, kis kiegészítőket, de akár bonyolult, nagy programrendszereket is. Interpretált nyelv, ezért ugyanaz a forráskód szinte bármelyik operációs rendszer alatt használható.

Fizikai blokk

Olyan egybefüggő, főként mező­gazda­sági célokra használt terület, ami egy vagy több földművelési parcellát tartalmaz. Határait időben hosszú távon állandó, és az űrfelvételeken jól látható tereptárgyak (út, vasút, vízfelület, erdő, stb.) alkotják. A számítógépes mező­gazda­sági nyilvántartásnak az egyedi azonosító­számmal ellátott fizikai blokkok a területi alapegységei.

Az LPIS Quality Assurance program kezelőablaka. Az interpretátor itt találja a kiválasztott fizikai blokk fő adatait, a vizsgálathoz szükséges kezelőelemeket és adatbeviteli mezőket. A Global data keretben a munka­folyamat összesített adatai láthatók. A Physical block keret tartalmazza az aktuálisan vizsgált fizikai blokknak az adatbázisban szereplő eredeti jellemzőit, valamint az ellenőrzés során megállapított értékeket.

 

Az aktuális értékek alapján a program mindig auto­matikusan újraszámolja, hogy a fizikai blokk megfelel-e az Európai Unió támogatási előírásainak. A Land cover polygon keretben jelennek meg az interpretátor által lehatárolt mező­gazdasági parcellák és egyéb felszín­borítási területek lényeges adatai, valamint ezeknek a részterületeknek a körülrajzolásához és szerkesztésé­hez szükséges további kezelőelemek.


  © 2010–2020 Taracsák Gábor Impresszum  
Levél küldése. Kérem, kézzel írja be a címet! Taracsák Gábor honlapja