szoftverfejlesztés  –  szoftver súgó készítés  –  kiadványszerkesztés  –  szöveggondozás  –  szakillusztrációk  –  nyomdai előkészítés  –  képfeldolgozás  –  szövegfeldolgozás  –  összetett feladatok
Taracsák Gábor honlapja
  Kezdőlap | Bemutatkozás | Munkafilozófiám | Szoftverfejlesztés | Súgó készítés | Kiadványszerkesztés | Referenciák | Csillagászat |
Vissza a referenciákhoz


Kapcsolódó témák


Az évkönyvek
  szerkesztése

Évkönyv borítók
Évkönyv illusztrációk
Évkönyv honlap


Képek ezen a lapon


A program munkaablaka
Táblázatos oldalak
Képes oldalak
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére

REFERENCIÁK – szoftverfejlesztés, Delphi


Csillagászati évkönyv programrendszer

A Csillagászati évkönyv programot a Magyar Csillagászati Egyesület által kiadott csillagászati évkönyvek táblázatos részének elkészítéséhez fejlesz­tettem Delphi rendszerben. A programrendszer egyes moduljai a táblázatok TEX forrásszövegét és a fekete-fehér ábrákat az US Naval Observatory által számolt és terjesztett, nagy pontosságú csillagászati alapadat-táblázatok felhasz­nálásával állítják elő.

Delphi

Professzionális fejlesztőrendszer és programnyelv tetszőleges célú, önálló alkalmazások készítéséhez. A Delphi az Object Pascal nyelven alapul, a Borland cég hozta létre, de 2008 óta másik cég, az Embarcadero fejleszti és forgal­mazza.

Az Évkönyv program munkaablaka. A Források keretben lehet magadni, hogy az US Naval Observatory nagy pontosságú csillagászati alapadataiból milyen szöveges forrásállományokat gyűjtsön ki és állítson össze az Évkönyv program további feldolgozásra.

 

Az Ábrák és Táblázatok keretben azt lehet kiválasztani, hogy ezekből az állományokból mely képeket rajzolja meg, illetve melyik TEX táblázatok forrásszövegét állítsa össze az program. Egy kötet szerkesztése során természetesen mindegyiket el kellett készíteni.


Az évkönyv naptár részének januári táblázatos oldala. A képre kattintva egy PDF állomány jelenik meg, ami bemutat néhány oldalt a 2007-es évkönyv elejéről, valamint egy összeállítást az érdekesebb táblázati oldalakból. Az egyes táblázatokat létrehozó program­részek az előkészítő rutin által összeállított pozicionált szövegállományokból olvassák be a megjelenítendő adatokat és szöveges információkat.

 

Beírják közéjük a megfelelő TEX parancsokat, amik az egyes szövegrészek, táblázati elemek és a teljes oldalak formázását meghatározzák. Végül lemezre mentik a táblázat TEX forrásszövegét. Ezt a TEX kiadvány­szerkesztő rendszer „fordító programja” alakítja át olyan állománnyá, ami képernyőn megjelenítve vagy egy megfelelő felbontású nyomtatón kinyomtatva már a végleges könyvoldalak képét adja.


Az évkönyv naptár részének januári képes oldala. A képre kattintva ugyanaz a PDF állomány jelenik meg, mint az előző kép esetében. Az esti és hajnali égbolt látványát, a bolygók távcsőben megfigyelhető képét, valamint a táblázatos rész többi ábráját szintén Delphi program számolja.

 

A Delphi rajzoló parancsai elsődlegesen a képernyőre rajzolást támogatják, ezért a képeket nem ezek segítségével, hanem saját fejlesztésű rajzoló rutinokkal hozom létre. A rajzolás közvetlenül a memóriába történik, ahonnan azonban már PCX formátumú kép­állományként mentem lemezre az eredményt.


  © 2010–2020 Taracsák Gábor Impresszum  
Levél küldése. Kérem, kézzel írja be a címet! Taracsák Gábor honlapja