szoftverfejlesztés  –  szoftver súgó készítés  –  kiadványszerkesztés  –  szöveggondozás  –  szakillusztrációk  –  nyomdai előkészítés  –  képfeldolgozás  –  szövegfeldolgozás  –  összetett feladatok
Taracsák Gábor honlapja
  Kezdőlap | Bemutatkozás | Munkafilozófiám | Szoftverfejlesztés | Súgó készítés | Kiadványszerkesztés | Referenciák | Csillagászat |
Vissza a referenciákhoz


Kapcsolódó téma


Fizikus Klub honlap


Képek ezen a lapon


A program munkaablaka
Mintaoldal a honlapból
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére

REFERENCIÁK – szoftverfejlesztés, DelphiA Fizikus Klub honlap program

A Fizikus Klub honlap program egy statikus lapokat tartalmazó, de bonyolult szerkezetű honlaprendszer HTML forrásszövegét állítja össze egy esemény adatbázisból. Ez a feladat természetesen a web szerveren futó PHP programmal egyszerűbben is megoldható lett volna, erre azonban a honlap indítása idején használt szerver esetében nem volt lehetőség. Ezért a könyvtárszerkezetet és az egyes lapok HTML forrásszövegét – az egymásra mutató ugrásokkal együtt – előre elkészítem és ellenőrzöm saját számító­gépemen, és készen töltöm fel a szerverre.

A túrák, összejövetelek és egyéb közös programok adatait egy OpenOffice táblázatban vezetem, ami 2010 elején csaknem 700 esemény információit tartalmazta. Az időpont és a helyszín mellett megtalálható benne az esemény szöveges leírása és túrák esetében a részletes túraútvonal is. A Fizikus Klub honlap program ennek a táblázatnak a tabulátorral tagolt szöveg változatából dolgozik. Segít az eseményhez tartozó fotók rendezésében, a képaláírások elkészítésében, a nyers szövegekeket HTML formátumra alakítja, és összeállítja a keresést segítő mutatókat. A HTML állományokat a honlap helyi könyvtár­szerkezetének megfelelő könyvtárában hozza létre, ahonnan csak fel kell tölteni a szerver azonos könyvtárába.

A honlap zárt körű, csak a Klub tagjai használhatják, de néhány jellemző mintaoldalt bemutatok a referenciák között. A Fizikus Klub honlap program elsősorban az album rész fejlesztéséhez ad segítséget.

Delphi

Professzionális fejlesztőrendszer és programnyelv tetszőleges célú, önálló alkalmazások készítéséhez. A Delphi az Object Pascal nyelven alapul, a Borland cég hozta létre, de 2008 óta másik cég, az Embarcadero fejleszti és forgal­mazza.

Fizikus Klub

Teljes nevén n. Éves Fizikus Klub egy baráti társaság, amelynek a magja együtt végezte az Eötvös Loránd Tudományegyetem fizikus szakát. Az évfolyam kezdettől fogva sok kirándulást és egyéb közös eseményt rendezett. Az így kialakult jó közösség a tanulmányok befejezése után is megmaradt – sőt kibővült családtagokkal, barátokkal –, és mind a mai napig rendszeresen tartunk összejöveteleket, túrákat. A névben szereplő n egy sorszám, ami 2009-ben 40 volt, és évente eggyel növekszik.

A Fizikus Klub honlap program munkaablaka képlista készítés közben. A bal oldalon a könyvtár­szerkezet részlete látható az események dátum szerint rendezett könyvtáraival. A Képnév listában a könyvtárban elhe­lyezett fényképek neve látható, mellette a Képaláírás listában a megfelelő aláírás szövegek, amiket az alsó szövegmezőben lehet létrehozni illetve módosítani. A kijelölt kép kis méretben meg is jelenik az ablakban.

 

A képlistában lehet sort törölni, beszúrni, és a sorrendet módosítani. Az aláírásokkal feltöltött és elmentett képlistát az Albumlap váltógomb kiválasztása után a HTML állományok létrehozása során használja fel a program. Az Időrendi mutató és a Típus mutató váltógomb arra szolgál, hogy a kész albumlapokhoz kereső listákat lehessen készíteni összesítve, illetve az egyes évekre és eseménytípusokra külön is.


Albumlap részlet egy gyalogtúráról. Az albumlapok tartalmazzák az esemény fő adatait, túra esetén a részletes útvonalat, a szöveges leírást és egy válo­gatást az eseményen készült fényképekből. Az igazi albumlapon egy kis képre kattintva az megtekinthető nagyobb méretben is.

 

A nagy méretű fotók lapjain sorrendben előre-hátra lehet lépegetni, egyes képeket még nagyobb méretben le is lehet tölteni, vagy vissza lehet térni az áttekintő albumlapra. A fenti képre kattintva mindezt működés közben is megtekintheti a Fizikus Klub honlapból összeállított mintaoldalakon.


  © 2010–2020 Taracsák Gábor Impresszum  
Levél küldése. Kérem, kézzel írja be a címet! Taracsák Gábor honlapja