szoftverfejlesztés  –  szoftver súgó készítés  –  kiadványszerkesztés  –  szöveggondozás  –  szakillusztrációk  –  nyomdai előkészítés  –  képfeldolgozás  –  szövegfeldolgozás  –  összetett feladatok
Taracsák Gábor honlapja
  Kezdőlap | Bemutatkozás | Munkafilozófiám | Szoftverfejlesztés | Súgó készítés | Kiadványszerkesztés | Referenciák | Csillagászat |
Vissza a referenciákhoz


Kapcsolódó téma


Jelenségnaptár honlap


Képek ezen a lapon


A program munkaablaka
Esti égbolt kép
A nappal és az éjszaka
Holdfázis kép
Koordináta hálózat
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére

REFERENCIÁK – szoftverfejlesztés, Delphi


Jelenségnaptár programrendszer

A Jelenségnaptár programot a csillagászati jelenségnaptár honlapon felhasznált képek létrehozására fejlesztettem Delphi rendszerben. A program­rendszer egyes moduljai a képeket az US Naval Observatory által számolt és terjesztett, nagy pontosságú csillagászati alapadat-táblázatok felhasználásával állítják elő. A Delphi rajzoló parancsai elsődlegesen a közvetlenül képernyőre rajzolást támogatják, ezért a képeket nem ezek segítségével, hanem saját fejlesztésű rajzoló rutinokkal és betűkészlettel hozom létre. A rajzolás közvetlenül a memóriába történik, ahonnan BMP formátumú képállományként mentem lemezre az eredményt. A programrendszer három fő modulból áll, amelyek az égbolt képeket, a holdfázis ábrákat, illetve a nappal–éjszaka időtartamát szemléltető diagramokat rajzolják meg.

A jelenségnaptár honlap tetszőlegesen kiválasztott napon 0, 3, 6, 18 vagy 21 órára – nyári időszámítás esetén egy órával későbbre – megadja az égbolt jelentős részének látványát; a Hold és a szabad szemmel látható bolygók helyzetét az égen; a Nap és a Hold kelési, delelési, nyugvási időpontját; a naptári adatokat, beleértve a névnapok listáját is; a nappal, az éjszaka és a szürkület időtartamának arányát; az aktuális holdfázis látványát; a hónap érdekesebb csillagászati eseményeit; valamint a bolygók láthatóságát.

Delphi

Professzionális fejlesztőrendszer és programnyelv tetszőleges célú, önálló alkalmazások készítéséhez. A Delphi az Object Pascal nyelven alapul, a Borland cég hozta létre, de 2008 óta másik cég, az Embarcadero fejleszti és forgal­mazza.

Csillagászati jelenségnaptár

A jelenségnaptár 2002–2014 között
a Magyar Csillagászati Egyesület honlapjának részeként működött, 2015-től a saját honlapomon érhető el csillagaszat.taracsak.hu címen.
A fontosabb csillagászati adatokról és eseményekről ad áttekintést. A megjelenített oldalakat Perl program állítja össze szöveges adatbázisokból, és a Jelenségnaptár program által előre létrehozott képekből.

A Jelenségnaptár program munkaablaka. Az Időszak keretben lehet magadni azt az időintervallumot, amelyre a képek létrehozása történik, ez általában egy év.

 

A program kötött formátumú szöveges forrásállományból tetszőleges dátumokra is tud számolni. A Képek keretben lehet kiválasztani, hogy mely képeket készítse el.


Az esti égbolt képe 2010.06.16-án nyári időszámítás szerint 22 órakor. Az égbolt képeken a csillagos ég látványa, a csillagképek, a bolygók és a Hold (és olykor a Nap) helyzete látható. A reggeli (6 óra) és a koraesti (18 óra) képeken a nyári hónapokban a csillagok eltűnnek és a Nap is megjelenik, a tavaszi és őszi időszakban pedig az égbolt világosabb háttérszíne jelzi a szürkületet. A képek bal felső sarkában a csillagok fényességskálája, a jobb felső sarokban az ábrázolt időpont jelenik meg.

 

A képek a fölénk boruló égboltnak mintegy kétharmadát ábrázolják, egy különleges vetületben, melynek elkerül­hetetlen torzításait a horizontális koordináta hálózaton lehet látni. A csillagképeket hárombetűs latin rövidítésük jelzi. A kép alsó sávjában az adott időpontban meg­figyelhető bolygók neve áll. Minden bolygót a fényes­ségével arányos nagyságú, színes korong jelez. A Hold az égbolt képeken a valóságos méreténél nagyobbnak látszik, hogy a fázisát és a megvilágított rész állását szemléltetni lehessen.A nappal, az éjszaka és
a szürkület időtartama.

Ez a diagram 2010.06.16-ra érvényes, a nyári időszámítás szerinti időpontokat mutatja,
ezért nem a 0–12 óra vonalra szimmetrikus, hanem az
1–13 óra vonalra.
A Hold fázisa, látszó átmérője és a megvilágított rész állása az égi irányokhoz képest 2010.06.16-án.A horizontális koordinátarendszer fokhálózata az égbolt képeken. Mivel egy látszólagos gömbfelületet kell síkban ábrázolni, a torzulások elkerülhetetlenek.

 

Jól látható, hogy a szögtávolságok és alakzatok – például a csillagképek – deformációja a képet határoló felső ív felé haladva növekszik.


  © 2010–2020 Taracsák Gábor Impresszum  
Levél küldése. Kérem, kézzel írja be a címet! Taracsák Gábor honlapja