szoftverfejlesztés  –  szoftver súgó készítés  –  kiadványszerkesztés  –  szöveggondozás  –  szakillusztrációk  –  nyomdai előkészítés  –  képfeldolgozás  –  szövegfeldolgozás  –  összetett feladatok
Taracsák Gábor honlapja
  Kezdőlap | Bemutatkozás | Munkafilozófiám | Szoftverfejlesztés | Súgó készítés | Kiadványszerkesztés | Referenciák | Csillagászat |
Vissza a referenciákhoz


Kapcsolódó téma


Parlagfű
  szoftvercsomagKépek ezen a lapon


Munkaképernyő
Bélyegképek lap
Nagyított kép lap
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére

REFERENCIÁK – szoftverfejlesztés, DelphiTerepi felvételek program

A Terepi felvételek program a Földmérési és Távérzékelési Intézet részére Avenue programnyelven fejlesztett Parlagfű szoftvercsomag része. A Terepi felvételek azonban Delphi rendszerben készült önálló program, ami az operációs rendszer dinamikus adatcsere (DDE) szolgáltatása segítségével lép kapcsolatba az Avenue nyelven készült programrészekkel, és az onnan átvett adatokat illetve fotókat jeleníti meg.

Delphi

Professzionális fejlesztőrendszer és programnyelv tetszőleges célú, önálló alkalmazások készítéséhez. A Delphi az Object Pascal nyelven alapul, a Borland cég hozta létre, de 2008 óta másik cég, az Embarcadero fejleszti és forgal­mazza.

A Parlagfű szoftvercsomag Feldolgozás moduljának munkaképernyője. A vastag sárga körvonal egy parlagfű-gyanús területet határol. A terepi ellenőrzések során készült helyszíni fényképfelvételek helyét bíbor színű pontok jelzik.

 

Ha a felhasználó egy ilyen pontra kattint, a pont sárga színűre változik, és körülötte megjelenik egy vörös nyíl, amely a felvétel irányát mutatja. A Terepi felvételek program Bélyegképek lapjára pedig betöltődnek az adott pontban készült fotók.


A Terepi felvételek program Bélyegképek lapja.Bélyegképek lapon az utoljára betöltött, legfeljebb négy darab felvétel jelenik meg kis méretben. A lapok alatt találhatók a program kezelőelemei és az adatok területe. A négy képet a, b, c, d betűk jelölik.

 

Ha a felhasználó valamelyik kép területére kattint, a kép betűjele vörös színűre vált, és a kijelölt kép adatai olvashatók programablak alsó részén az információs területen. A négy bélyegkép bármelyikét részletesebben meg lehet vizsgálni a Nagyított kép lapon.


A Terepi felvételek Nagyított kép lapja. A Nagyított kép lapon a kiválasztott bélyegkép látható nagyobb méretben. Ez a kép optimális méretre tovább nagyít­ható, ha finomabb részleteket kell tanulmányozni rajta. Továbbnagyított méretben a kép pixelmérete éppen megegyezik a képernyő képelemeinek méretével, és így a képnek már csak egy része látszik a keretben.

 

A képet többféle módon lehet mozgatni a kerethez képest. Az egérrel a kép bármely pontját „megfogva” a elhúzható, de használhatók a vízszintes és függőleges görgetősáv csúszkái, vagy a kurzormozgató billentyűk is. Az a, b, c, d feliratú gombok használatával, vagy a billentyűzet megfelelő betűjének lenyomásával bármelyik bélyegkép betölthető erre a lapra.


  © 2010–2020 Taracsák Gábor Impresszum  
Levél küldése. Kérem, kézzel írja be a címet! Taracsák Gábor honlapja