szoftverfejlesztés  –  szoftver súgó készítés  –  kiadványszerkesztés  –  szöveggondozás  –  szakillusztrációk  –  nyomdai előkészítés  –  képfeldolgozás  –  szövegfeldolgozás  –  összetett feladatok
Taracsák Gábor honlapja
  Kezdőlap | Bemutatkozás | Munkafilozófiám | Szoftverfejlesztés | Súgó készítés | Kiadványszerkesztés | Referenciák | Csillagászat |
Vissza a referenciákhoz


Kapcsolódó téma


Terepi felvételek
  programKépek ezen a lapon


A parlagfű
  munkafolyamat

Állapottérkép
Hálózati szerkezet
Feladatválasztó ablak
Feldolgozás program
Szennyezettségi térkép
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére
Vissza a lap elejére

REFERENCIÁK – szoftverfejlesztés, AvenueParlagfű Szoftvercsomag

A Parlagfű szoftvercsomag parlagfű veszélyeztetettségi térképek készítését támogató programrendszer, amelyet Földmérési és Távérzékelési Intézet megrendelésére fejlesztettem Avenue programnyelven. A parlagfű munkacsoport tagjai a növény vegetációs időszakában rendszeres időközön­ként készítenek térképeket az ország valószínűsíthetően parlagfűvel szennyezett területeiről. A térképek űrfelvételek félautomatikus feldolgozása során keletkeznek, ArcView poligon adatbázis formájában. Az egyes térképek foltjainak bizonyos százalékát terepi vizsgálattal kell ellenőrizni. A terepi ellenőrök megfigyelései és helyszíni fényképfelvételei alapján pontosítják a térképkészítő eljárást, majd a javított parlagfű térképet közzéteszik az országos parlagfű szerveren. Ezek a térképek segítik az önkormányzatokat a parlagfűirtás hatékonyságának növelésében. A Parlagfű szoftvercsomag négy programból áll:

A szoftvercsomag keretét a Parlagfű bővítmény adja, amely lehetőséget ad a parlagfű munkafolyamat követésére és irányítására, és csaknem teljesen automatikusan könyveli az egyes lépéseket.

Az Előkészítés program segíti a parlagfű foltok bizonyos százalékának kijelölését terepi ellenőrzésre, és előkészíti az átadandó adatokat a terepi munkára. Elvégzi az adatállományok mozgatását a parlagfű munkacsoport és a terepi ellenőrzést végző munkacsoport között.

A Feldolgozás program a terepi ellenőrzésről visszaérkezett eredmények feldolgozását támogatja. A kijelölt parlagfű folthoz tartozó terepi adatokat megjeleníti a számítógép képernyőjén, és hatékonyan segíti az ellenőrzés során gyűjtött információk értékelését. A szoftver különféle vektoros és raszteres állományokat, terepi fényképfelvételeket, illetve ezekhez kapcsolódó adatbázisok bizonyos adatait kezeli.

A szoftvercsomag harmadik eleme, a Terepi felvételek program a terepen készített fényképfelvételek megjelenítésére szolgál. Ez az ArcView rendszeren kívül futó, Delphi nyelven fejlesztett önálló program, amely az operációs rendszer dinamikus adatcsere (DDE) szolgáltatása segítségével van kapcsolatban a Feldolgozás szoftverrel, és így mindig az aktuálisan kijelölt folthoz tartozó terepi fotókat lehet megjeleníteni a segítségével.

A Statisztika program az elkészült térkép adatbázisokból és a teljes munkafolyamat táblázataiból különféle statisztikai értékeléseket és térképeket készít.

Parlagfű

A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) Észak-Amerikából származik, az 1920-as évek óta megállíthatatlanul terjed Európában. Elsősorban az egyéb növények által nem borított területeken jelenik meg, innen ered a magyar elnevezése is. Ma hazánkban ez a leggyakoribb gyomnövény. Virágzása júliusban kezdődik és szeptembertől csökkenő intenzitással az első fagyokig tart. Egy tő is óriási mennyiségű apró magot érlel, amik a talajban évekig csirázóképesek maradnak.

Mezőgazdasági kártétele mellett óriási közegészségügyi problémát is okoz, mert pollenjére az ország lakosságának csaknem az egyharmada allergiás.

A parlagfű munkafolyamat. Az ábra egy parlagfű térkép elkészítésének a lépéseit, egy menet lefolyását mutatja be. A Parlagfű szoftvercsomagnak a zöld háttérrel kiemelt munkafázisokban van szerepe. Egy menet az országnak csak egy kisebb területére korlátozódik.

 

Ugyanarra a területre nagyjából kéthetenként kell újabb menetet indítani. Egy adott pillanatban tehát több menet végrehajtása, több parlagfű térkép készítése zajlik egyidejűleg. A munkafolyamat pillanatnyi állását egy áttekintő országtérképen lehet követni.


A munkafolyamat állását mutató országtérkép. Az egyes területeket (strátumokat) az űrfelvételeken meg­figyelhető sajátosságaik alapján jelölték ki. A térképről bármely pillanatban leolvasható a teljes parlagfű munkafolyamat pillanatnyi állása.

 

Egy terület színe azt jelzi, hogy az ott feldolgozás alatt lévő térképi adatbázist melyik adatkezelő készíti. A feliratok a terület azonosítóját, a végrehatjás alatt lévő menet sorszámát valamint az aktuális munkafázist mutatják.


A parlagfű munkafolyamat hálózati szerkezete
Egy parlagfű térkép elkészítéséhez számos űrfelvétel és sokféle térinformatikai adatbázis szükséges. Ezek hatalmas számítógépes tárolókapacitást igényelnek, és egy belső hálózat különböző szerverein találhatók. A Parlagfű szoftvercsomag a hálózaton keresztül éri el a központi parlagfű számítógépet és a munkához szük­séges könyvtárakat, állományokat.

 

A blokkvázlaton a piros vonalak az adat írást, a kék vonalak az adat olvasást jelentik. A vonalak vastagsága utal az adatforgalom nagyságrendjére. Az áttekint­hetőség érdekében az az ábra az adatkapcsolatokat csak egy adatkezelő számítógépére vonatkozóan tünteti fel. Az országos parlagfű szerverre pedig nem a Parlagfű szoftvercsomag végzi a feltöltést, hanem az adatkezelő, erre utal a szaggatott vonal.
A Parlagfű bővítmény kezelőablaka
A Parlagfű bővítmény csaknem teljesen automatikusan könyveli a munkafolyamat során végrehajtott munka­fázisokat. A bővítmény adatablakából megnyitható a munka pillanatnyi állását mutató áttekintő térkép, kezelhetők a munkafolyamat paraméterei, létrehozható a programok működéséhez szükséges könyvtár­szerkezet, és egy kiválasztott területre létrehozható illetve elindítható az Előkészítés, a Feldolgozás, vagy a Statisztika program.

A Feldolgozás program munkaképernyője
A program a kijelölt parlagfű folthoz tartozó terepi adatokat megjeleníti a számítógép képernyőjén, és segíti az ellenőrzés során gyűjtött információk érté­kelését. A szoftver űrfelvételeket, ortofotókat, egyéb térképi állományokat, illetve az ezekhez kapcsolódó adatbázisok bizonyos adatait kezeli.

 


A vastag, sárga színű körvonal egy kijelölt parlagfű folt, amelynek megtörtént a terepi ellenőrzése. A bíbor színű vonalak a terepen mért adatokat jelzik. A bíbor színű pontok az ellenőr által készített fényképek helyét jelzik. Ezekre kattinva a Terepi felvételek programban láthatók lesznek a megfelelő fotók.


Parlagfű szennyezettségi térkép néhány területre

  © 2010–2020 Taracsák Gábor Impresszum  
Levél küldése. Kérem, kézzel írja be a címet! Taracsák Gábor honlapja